خبرنگاران خودکفایی در فراوری قطعات و تعمیرات اساسی نیروگاه های برق اصفهان

به گزارش جعبه مهر، اصفهان - خبرنگاران - اصفهان یکی از فراوریکنندگان عمده انرژی برق در کشور است که در هفت سال اخیر به خودکفایی در فراوری بخش قابل توجهی از قطعات و تجهیزات موردنیاز، تعمیرات اساسی و اجرای طرح های فناورانه و بهینه سازی در نیروگاه های برق خود دست یافته است.

خبرنگاران خودکفایی در فراوری قطعات و تعمیرات اساسی نیروگاه های برق اصفهان

به گزارش خبرنگاران، نخستین واحدهای فراوری برق در اصفهان در دهه چهل در نیروگاه اصفهان با یک واحد دیزلی با قدرت فراوری سه هزار و 300 کیلووات برق شروع به کار کرد و با افزایش مصرف برق در این استان و گسترش شبکه سراسری، این نیروگاه ها توسعه یافت و در زمان حاضر این خطه دارای نیروگاه های مختلفی همچون اصفهان، شهید منتظری، کاشان، زواره، هسا و جنوب اصفهان و نیروگاه های آبی کارون چهار و کوهرنگ و سد زاینده رود با توان اسمی (در شرایط ایده آل) پنج هزار و 350 مگاوات است.

در زمان حاضر ظرفیت عملی فراوری برق نیروگاه بخاری دولتی اصفهان 820 مگاوات شامل نیروگاه اصفهان، نیروگاه گازی دولتی اصفهان 40 مگاوات شامل نیروگاه هسا، نیروگاه های بخاری واگذار شده و خصوصی اصفهان یک هزار و 961 مگاوات شامل نیروگاه های شهید منتظری، فولاد مبارکه و ذوب آهن، نیروگاه های گازی خصوصی و BOT (ساخت، بهره برداری و واگذاری) اصفهان یک هزار و 34 مگاوات شامل نیروگاه جنوب اصفهان و نیروگاه کاشان، نیروگاه های سیکل ترکیبی خصوصی اصفهان 410 مگاوات شامل نیروگاه زواره، نیروگاه های آبی دولتی اصفهان یکهزار و 95 مگاوات شامل نیروگاه های سد زاینده رود، سد کوهرنگ و کارون چهار است.

جمع کل برق فراوریی استان اصفهان پنج هزار و 360 مگاوات در حالت ایده آل و بدون محدودیت های ورودی مانند تامین آب، سوخت و قطعات یدکی است و توان فعلی به دلیل محدودیت های موجود کمتر از این مقدار است.

استان اصفهان تامین نماینده حدود 9 درصد برق شبکه سراسری کشور و نیروگاه های آن دارای اهمیت بسیاری در تامین برق مطمئن و پایدار مورد احتیاج شبکه سراسری برق است بنابراین دستیابی به دانش فنی برای فراوری قطعات و تجهیزات مورد احتیاج این نیروگاه ها و تعمیرات اساسی آنها صندلی ارزشمندی در صنعت برق کشور دارد.

فراوری قطعات مورد احتیاج با تکیه بر توان متخصصان داخلی

در سال های گذشته با تشدید تحریم های ظالمانه علیه ایران، امکان خرید و ورود بعضی از قطعات مورد احتیاج و اساسی صنعتی به کشور مقدور نبود و همین امر فرصتی شد تا در راستای اقتصاد مقاومتی و تکیه بر فراوری داخلی از توان و استعداد متخصصان و نیروی انسانی بومی برای فراوری این قطعات بهره گرفته گردد.

صنعت فراوری برق اصفهان نیز در این جهت در دولت های یازدهم و دوازدهم با استفاده از ظرفیت های موجود در استان و کشور بویژه شرکت های دانش بنیان، متخصصان و دانشگاهیان به این سمت حرکت کرد و پیروز به فراوری صدها قطعه حیاتی مورد احتیاج، تعمیرات اساسی، ارتقا و بهینه سازی واحدهای فراوری برق، اجرای طرح های مختلف بویژه برای تامین آب مورد احتیاج و طراحی سیستم های جدید مبتنی بر فناوری های برتر شد.

به گفته مدیر عامل شرکت فراوری نیروی برق اصفهان، با توجه به عمر بالای تعدادی از نیروگاه های اصفهان و لزوم اجرای طرح های بهینه سازی در آنها در سال های اخیر اقدام های بسیاری برای دستیابی به فناوری های جدید و استفاده از دانش بومی در جهت فراوری بخشی از قطعات و تجهیزات مورد احتیاج و تعمیرات اساسی انجام شد.

سعید محسنی در گفت و گو با خبرنگاران با بیان اینکه این اقدام ها در جهت اقتصاد مقاومتی، استفاده از ظرفیت های داخلی کشور و ایجاد خودباوری صورت گرفت، اضافه نمود: تکیه بر توان داخلی در فراوری برق باعث جلوگیری از خروج ارز و توانمندسازی منابع داخلی شده است.

شرکت فراوری نیروی برق اصفهان مدیریت و نظارت بر بهره برداری نیروگاه های حرارتی دولتی شامل اصفهان و هسا و هماهنگی سایر نیروگاه های حرارتی شامل جنوب اصفهان، زواره، شهید منتظری و کاشان را با وزارت نیرو و شرکت مادر تخصصی فراوری برق حرارتی بر عهده دارد.

محسنی با اشاره به طراحی و ساخت بیش از ده ها قطعه مختلف و نرم افزار در بخش های الکتریک، ابزار دقیق، توربین گازی، قطعات مکانیکی پیچیده با آلیاژهای خاص و سوپر آلیاژها، تاکید نمود: این کار با یاری و استفاده از منابع داخل کشور انجام شد و در نیروگاه ها مورد بهره برداری نهاده شد.

وی با بیان اینکه این قطعه ها با نمونه های مشابه خارجی قابل رقابت است و میلیون ها دلار صرفه جویی ارزی بهمراه داشت، توضیح داد: متخصصان ما به فناوری ساخت این قطعات نیز دست یافتند و آن را بومی کردند که از اهمیت ویژه ای در اقتصاد مقاومتی و دانش بنیان برخوردارست.

محسنی به ضرورت اجرای طرح های بهینه سازی در نیروگاه های اصفهان نیز اشاره و اضافه نمود: با توجه به احتمال کاهش توان فراوریی نیروگاه ها به مرور زمان و بدلیل عوامل متعدد، احتیاج به بازتوانی آنها داریم که این کار نیز با تکیه بر تخصص کارشناسان داخلی انجام می گردد.

مدیر عامل شرکت فراوری نیروی برق اصفهان با اشاره به اینکه طرح هایی نیز برای جایگزینی بعضی از واحدهای فراوری برق فرسوده پیشنهاد شده است، گفت: مطالعات این کار صورت گرفته و متناسب با تامین منابع اقتصادی احداث واحدهای جدید و جایگزینی با واحدهای قدیمی انجام خواهد شد.

محسنی با تاکید بر اینکه کوشش این مجموعه بر حفظ توان فراوریی و برق پایدار در نیروگاه های استان اصفهان است، گفت: بمنظور افزایش ظرفیت فراوری برق استان نیز طرح های جدیدی مانند ایجاد نیروگاه سیکل ترکیبی در شرق اصفهان پیشنهاد شده که در حال پیگیری است.

وی با اشاره به اینکه سوخت اصلی نیروگاه های اصفهان، گاز است و در چند سال اخیر بدلیل مسائل زیست محیطی از مازوت به هیچ عنوان استفاده نشده است، اضافه نمود: بعضی نیروگاه های اصفهان نیز آبی و بعضی نیز قابلیت استفاده از گازوییل به عنوان سوخت دوم را دارند.

مصرف سوخت مازوت در 2 نیروگاه اصفهان و شهید منتظری از هشت سال گذشته با هدف کاهش آلودگی هوا و به دستور دادستان اصفهان، ممنوع و کاملا متوقف شده است.

افزایش فراوری برق در اصفهان

افزایش فراوری انرژی برق یکی از دستاوردهای اصفهان با وجود محدودیت هایی مانند مصرف انرژی گاز و آب است بطوریکه فراوری برق در نیروگاه های استان در سه ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش 15 درصد به 6 هزار و 400 گیگاوات ساعت انرژی الکتریکی رسید.

محسنی با اشاره به اینکه نیروگاه های شهید منتظری، کاشان و زواره در فصل بهار سال جاری به ترتیب 2 هزار و 895، 730 و 637 گیگاوات ساعت فراوری برق داشتند، گفت: این نیروگاه ها با افزایش فراوری10، 56 و 20 درصدی در این مدت روبرو بودند.

وی با بیان اینکه نیروگاه اصفهان(اسلام آباد) در سه ماه نخست سال جاری بیش از یکهزار و 122 گیگاوات ساعت فراوری برق داشت، اضافه نمود: این میزان فراوری نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود 25 درصد افزایش دارد.

وی با بیان اینکه تامین آب برای نیروگاه اصفهان در تابستان بسیار مهم و لازم است، گفت: اگر در تابستان آب به اندازه کافی وجود داشته باشد این نیروگاه می تواند متناسب با آن فراوری برق انجام دهد در حالی که سایر نیروگاه ها که سیستم خنک نماینده آنها تَر نیست و آب زیادی مصرف نمی نمایند، وابستگی چندانی به آب ندارند.

اجرای طرح استفاده از پساب در تامین آب مورد احتیاج نیروگاه اصفهان

تامین آب برای فراوری پایدار برق یکی از احتیاجهای اساسی و دغدغه های نیروگاه های استان اصفهان بویژه نیروگاه اصفهان است و با توجه به کاهش منابع آبی و خشکسالی چند سال گذشته، طرح هایی در جهت برطرف این احتیاج به یاری فناوری های جدید و استفاده از پساب اجرا شده است.

یکی از این طرح ها، احداث تصفیه خانه فاضلاب برای استفاده از پساب در تامین آب مورد احتیاج نیروگاه اصفهان است که به گفته مدیرعامل شرکت فراوری نیروی برق اصفهان تا کنون 90 درصد پیشرفت داشته است.

محسنی با بیان اینکه با تکمیل و راه اندازی تصفیه خانه فاضلاب شهری در نیروگاه اصفهان روزانه 13 هزار متر مکعب آب صرفه جویی می گردد، گفت: در این طرح با تصفیه فاضلاب خام و استحصال آب صنعتی، وابستگی به سایر منابع آبی بویژه رودخانه زاینده رود اصفهان و چاه ها کاهش می یابد.

وی اضافه نمود: در سال های اخیر با وجود آمادگی نیروگاه اصفهان اما بدلیل محدودیت های منابع آبی، ناچار به کاهش ظرفیت فراوری برق بودیم زیرا فراوری برق نیروگاه اصفهان ارتباط مستقیم با منابع آبی دارد.

محسنی با اشاره به اینکه اجرای این طرح از اواخر سال 96 شروع شد، گفت: در این طرح فاضلاب در 2 مرحله تصفیه می گردد بطوریکه در مرحله نخست، فاضلاب خام تبدیل به پساب قابل رهاسازی در محیط و آب کشاورزی غیر مثمر می گردد و در مرحله دوم برای استحصال آب صنعتی، مراحل تصفیه تکمیلی انجام و علاوه بر چند مرحله دریافت ذرات معلق و ضدعفونی، آب صنعتی با کیفیت بسیار بالا برای استفاده در سیکل فراوری بخار برای توربین های مولد برق نیروگاه بدست می آید.

وی گفت: با بهره برداری از این تصفیه خانه و صرفه جویی در مصرف آب، یاری شایانی به کشاورزان منطقه بعنوان استفاده نمایندگان اصلی آب می گردد.

اجرای سیستم خنک نماینده هیبریدی برای کاهش مصرف آب

با توجه به احتیاج مبرم نیروگاه های اصفهان به آب، طرح های مهم دیگری نیز برای کاهش مصرف آب و صرفه جویی آن در حال اجراست که یکی از مهمترین آن، سیستم خنک نماینده هیبریدی برای کاهش مصرف آب مورد احتیاج نیروگاه اصفهان می باشد.

طرح برج های خنک نماینده هیبریدی برای یکی از واحدهای نیروگاه اصفهان در مرحله نخست و مطالعاتی قرار گرفته است و با بهره برداری از آن مصرف آب نسبت به برج های قدیمی کاهش می یابد.

به گفته کارشناسان، ساخت و راه اندازی این برج باعث صرفه جویی بیش از 80 درصدی در آب مورد احتیاج برای فراوری برق در واحد 5 نیروگاه اصفهان می گردد؛ در نیروگاه حرارتی اصفهان با استفاده از سوخت گاز، آب حرارت داده می گردد و با ایجاد بخار خشک، توربین های فراوری برق به حرکت در می آید و آب حرارت دیده وارد برج خُنک نماینده تَر شده و برای استفاده مجدد سرد می گردد.

نیروگاه حرارتی اصفهان بدلیل احتیاج به آب برای فراوری برق در حاشیه زاینده رود و در دامنه کوه های قائمیه و در فاصله 2 کیلومتری عظیمراه اصفهان ذوب آهن واقع است؛ ظرفیت فراوری نیروگاه اصفهان 835 مگاوات است که شامل پنج واحد بخار (2 واحد 37.5 مگاواتی، یک واحد 120 مگاواتی و 2 واحد 320 مگاواتی) است.

نیروگاه اصفهان، قدیمی ترین نیروگاه منطقه اصفهان و زیرمجموعه شرکت مدیریت فراوری برق اصفهان است.

تعمیرات اساسی واحدهای نیروگاه بدون حضور کارشناسان خارجی

مدیر عامل شرکت مدیریت فراوری برق اصفهان نیز یکی از مهمترین دستاوردهای صنعت فراوری برق در این استان را خودکفایی در تعمیـرات اساسـی واحدهای نیروگاه بدون حضور کارشناسان خارجی عنوان و تاکید نمود: ما امروز بدون احتیاج به کارشناسان خارجی و با تکیه بر توانایی متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان و دانشگاهیان می توانیم تعمیرات اساسی واحدهای نیروگاهی را انجام دهیم.

شرکت مدیریت فراوری برق اصفهان بر اساس سیاست های تمرکززدایی وزارت نیرو و به منظور مدیریت بهینه نیروگاه های فراوری برق حرارتی متعلق به این وزارتخانه در استان اصفهان از سال 1371 فعالیت خود را شروع کرد و در زمان حاضر شامل نیروگاه بخاری اصفهان و نیروگاه گازی هِسا (در نزدیکی شاهین شهر) در مجموع دارای قدرت فراوری نامی 922.6 مگاوات برق است.

به گفته مدیر عامل شرکت مدیریت فراوری برق اصفهان، سهم نیروگاه اصفهان در فراوری برق این استان 15.14 درصد است که فراوری برق در این نیروگاه با راندمان 34 درصد انجام می گردد.

امیر نریمانی با بیان اینکه واحدهای فراوریی نیروگاه ها با توجه به گذشت زمان احتیاج به اصلاح و بهسازی فرایندها و همچنین تعمیرات اساسی دارند، اضافه نمود: متخصصان داخلی کشورمان با دستیابی به دانش فنی این واحدها پیروز به اجرای این طرحها بدون احتیاج به کارشناسان خارجی شدند.

وی به یکی از این اقدام ها اشاره و گفت: اصلاح و بازسازی قسمت های ثابت و تعویض روتور توربینHIP واحد مولد برق 320 مگاواتی بخاری نیروگاه اصفهان توسط کارکنان متخصص این شرکت با پیروزیت انجام و مجدد وارد مدار فراوری شد.

وی ادامه داد: همچنین تیر ماه سال جاری با سرانجام عملیات بازسازی پره ها و قطعات داغ و انجام تعمیرات اساسی فری توربین، واحد شماره یک نیروگاه گازی هسا وارد مدار فراوری و به شبکه سراسری متصل شد.

نریمانی، رعایت موارد زیست محیطی در فرآیند فراوری برق، بازسازی ترانس اصلی 400 مگاولت آمپر نیروگاه بخاری اصفهان و بازسازی بویلر واحد دوم 320 مگاواتی نیروگاه بخاری اصفهان را از دیگر دستاوردهای این شرکت در فراوری برق خواند و گفت: طرح هایی نیز در جهت بازتوانی و افزایش راندمان نیروگاه اصفهان، تکمیل سیکل های ترکیبی، احداث نیروگاه های جدید و نوسازی نیروگاه های فرسوده گازی در دست اجراست.

وی، احداث تصفیه خانه فاضلاب برای استفاده از پساب در تامین آب مورد احتیاج و اجرای سیستم خنک نماینده هیبریدی برای کاهش مصرف آب مورد احتیاج نیروگاه اصفهان را از مهمترین طرح های در دست اجرای این شرکت عنوان و اضافه نمود: نیروگاه های زیر پوشش شرکت مدیریت فراوری برق اصفهان از نظر قدمت و تنوع دارای شرایط ویژه ای و عمر نسبتا بالایی است که این تنوع فناوری یکی از مسائل و چالش های عظیم شرکت در تامین قطعات و تجهیزات نیروگاه هاست.

نریمانی، طراحی و ساخت داخل با تکیه بر شعار ما می توانیم را تنها راه حل برای برطرف این چالش ها خواند و گفت: ما این موضوع را تبدیل به فرصت کردیم و با همت متخصصان داخلی و استفاده از روش هایی مانند مهندسی معکوس پیروز به بهینه سازی و نوسازی دستگاه ها شدیم.

وی با بیان اینکه در بعضی موارد، مسائل و چالش های موجود بصورت طرح تحقیقاتی مورد آنالیز نهاده شد و به بهبودی فرایند یا ساخت قطعه منجر شد، تاکید نمود: در این جهت از توانایی و دانش بومی شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها نیز بهره گرفته شد.

نریمانی، فراوری و ساخت داخل بخشی از قطعات مورد احتیاج نیروگاه اصفهان را یکی از مهمترین دستاوردهای این شرکت خواند و توضیح داد: متخصصان ما علاوه بر فراوری قطعات پیروز به طراحی سیستم ها نیز شدند که دستیابی به این دانش بومی دارای صندلی و ارزش بسیار ارزشمندی است.

استان اصفهان با بیش از پنج میلیون نفر جمعیت نزدیک به سه میلیون مشترک برق دارد.

دور زمین: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: ایرنا
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 7404

به "خبرنگاران خودکفایی در فراوری قطعات و تعمیرات اساسی نیروگاه های برق اصفهان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران خودکفایی در فراوری قطعات و تعمیرات اساسی نیروگاه های برق اصفهان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید