ترمیم خوردگی 9 مخزن نفتی و 8 لوله انتقال درگیر خوردگی با کامپوزیت بومی محققان کشور

به گزارش جعبه مهر، محققان دانشگاه علم و صنعت به فرمولاسیون کامپوزیت هایی دست یافتند که بدون ترکیب شدن با مواد نفتی و ایجاد تغییر در بدنه مخازن نفتی، قادر است در مدت 3 ماه مخازن نفتی درگیر با خوردگی را ترمیم کند و تاکنون 9 مخزن نفتی موجود در کشور با استفاده از این مواد پلیمری بازسازی شدند.

ترمیم خوردگی 9 مخزن نفتی و 8 لوله انتقال درگیر خوردگی با کامپوزیت بومی محققان کشور

دکتر محمود شکریه، رئیس مؤسسه کامپوزیت ایران و استاد دانشگاه مکانیک دانشگاه علم و صنعت ایران در گفت وگو با خبرنگاران با بیان اینکه مخازن ذخیره نفت و لوله های انتقال نفت بر اثر مرور زمان دچار تخریب و خوردگی می شوند، گفت: مخازن نفتی که مقادیر زیادی نفت در آنها ذخیره می گردد، زمانی که دچار خوردگی می شوند مواد داخل آن ها به بیرون مخازن نشت می نماید و این امر آلودگی محیط زیست را به دنبال دارد. از این رو احتیاج به تعمیرات اساسی بر روی آنها است.

مجری طرح ادامه داد: در روش سنتی برای مقاوم سازی مخازن درگیر با پدیده خوردگی، ابتدا نفت آن تخلیه می گردد و بعد از آن ورق کف مخزن بریده شده و ورق های جدید به وسیله جوشکاری و برشکاری فلزی جایگزین آنها می گردد. در این روش همچنین احتیاج است گاز خنثی در مخزن تزریق گردد تا از بروز آتش سوزی در داخل مخزن جلوگیری به عمل آید.

وی ادامه داد: علاوه بر آن برای وارد کردن ورق به داخل مخزن، باید دیواره آن برش زده گردد که این امر احتمال افزایش کمانش دیواره مخزن را افزایش خواهد داد.

شکریه، فرآیند ترمیم مخازن نفتی با استفاده از روش های سنتی را بسیار هزینه بر و زمان بر دانست و یادآور شد: زمان تعویض مخازن دچار خوردگی با روش سنتی حدود 15 ماه به طول می انجامد و در این مدت از آنجایی که مخازن مشکل دار قابل بهره برداری نیستند، خط فراوری دچار اشکال می گردد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت با اشاره به دستاوردهای طرح مطالعاتی تقویت مخازن فرسوده نفتی با فناوری کامپوزیت، با تاکید بر اینکه در این فناوری احتیاجی به کارگر، برشکاری و جوشکاری نداریم، خاطر نشان کرد: در این طرح با استفاده از پوشش های کامپوزیتی فراوری شده این امکان فراهم شده است که بدون تخریب و یا کار گرم، کف مخزن و یا لوله های فرسوده تقویت شوند.

وی مواد کامپوزیتی فراوری شده را پایه پلیمری دانست و گفت: در ساختار این کامپوزیت از رزین های وینیلی استر، پلی استر و اپوکسی استفاده شده است و زمانی که این مواد با یکدیگر ترکیب می شوند، تشکیل ماده ای را می دهد که نسبت استحکام به وزن آنها بیشتر از فلز است، ضمن آنکه دچار خوردگی نمی شوند.

وی اضافه نمود: این مواد بر بستر الیاف شیشه در داخل مخزن کشیده می گردد و با این روش نقاط خوردگی، ترمیم خواهد شد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علم و صنعت اضافه نمود: با این روش مخزنی که با روش های سنتی 15 ماه درگیر ترمیم می شد، در مدت 3 ماه مخزن قابل ترمیم و تحویل کارفرما خواهد بود.

شکریه، گارانتی این محصول را 15 تا 20 سال ذکر کرد و اضافه نمود: پس از تعمیرات با فناوری پیشرفته کامپوزیت، در صورت تخریب کامل ورق های فلزی مخزن، همچنان این پوشش کامپوزیتی تحمل وزن سیال درون مخزن را خواهد داشت. در لوله های انتقال نیز بدون توقف خط، تقویت و ترمیم لوله های فلزی میسر خواهد بود.

به گفته رئیس مؤسسه کامپوزیت دانشگاه علم و صنعت، در کشورهای صنعتی این فناوری به عنوان یک فناوری پیشرفته مورد استفاده قرار می گیرد، ولی به علت تحریم های اعمالی، شرکت های خارجی حاضر به اجرا در ایران نیستند و در صورت تمایل شرکت های خارجی به اجرا، هزینه های اجرایی آن غیر مالی خواهد بود؛ ولی در حال حاضر با تحقیقات دانشگاهی این فناوری در کشور بومی سازی شده است.

وی زمان تعمیر بسیار پایین نسبت به روش تعویض ورق های فلزی، عدم احتیاج به برشکاری در بدنه مخزن و در بدنه مخزن و عدم ایجاد تغییر شکل در بدنه، عدم احتمال ایجاد کمانش بدنه مخزن به دلیل عدم برشکاری در بدنه، عدم خوردگی و یا ترکیب شدن در مواد نفتی و عدم ایجاد خوردگی در پوشش کامپوزیت نسبت به پوسته فلزی را از مزایای کامپوزیت فراوریشده برای تقویت مخازن نفتی نام برد.

شکریه، فناوری فراوری شده را نمونه ای از یک طرح ارتباط صنعت با دانشگاه توصیف کرد و ادامه داد: دانش فنی این محصول در دانشگاه علم و صنعت کسب شد و به بخش خصوصی برای اجرا در بخش های صنعت واگذار شده است. فعالیت این شرکت در زمینه تعمیر مخازن نفتی فرسوده با فناوری کامپوزیت است.

استاد دانشگاه علم و صنعت تاکید نمود: این شرکت تاکنون 9 مخزن بزرگ ذخیره مواد نفتی و 8 طرح لوله انتقال در مناطق نفتی چون جزیره سیری، لاوان، خارک و آبادان را با استفاده از این فناوری تقویت نموده است.

به گزارش خبرنگاران طرح تقویت مخازن فرسوده نفتی با فناوری کامپوزیت در سی ودومین جشنواره بین المللی خوارزمی پیروز به کسب رتبه سوم پژوهش های کاربردی در گروه تخصصی مکانیک شد.

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 30 مرداد 1400 بروزرسانی: 30 مرداد 1400 گردآورنده: mehrbox.ir شناسه مطلب: 1244

به "ترمیم خوردگی 9 مخزن نفتی و 8 لوله انتقال درگیر خوردگی با کامپوزیت بومی محققان کشور" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ترمیم خوردگی 9 مخزن نفتی و 8 لوله انتقال درگیر خوردگی با کامپوزیت بومی محققان کشور"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید